[latest-posts-slider limit=-1 category=9 arrows=true]
Welke verschillende type tuinberegening worden vaak gebruikt?
Een beregeningssysteem voor uw tuin kan een moeilijke keuze zijn.
Zodra u op zoek gaat naar beregeningssysteem, zult u merken dat er veel verschillende opties mogelijk zijn.
Afhankelijk van het type planten en de grootte van uw tuin, gaat u op zoek naar het systeem die het beste bij u en uw tuin past. Hier is een kort overzicht van de verschillende soorten beregeningssystemen die beschikbaar zijn en vaak worden gebruikt. Elk van deze systemen heeft zijn eigen voor- en nadelen. Houd er rekening mee dat dit algemene classificaties zijn en dat het heel goed mogelijk is om deze aan te passen aan iedere tuin. Dus als u de perfecte oplossing niet kunt vinden, zou u combinaties kunnen maken van verschillende systemen – daar hebben we het aan het einde van het artikel over.
Oppervlakte-beregening
Zelfs als je nog nooit van de naam hebt gehoord, is dit waarschijnlijk wat u nu in uw tuin doet. Deze manier van beregening geeft het grondoppervlakte water en laat het water in de grond trekken. In wezen wat u doet met een tuinslang. Dit is wereldwijd de meest voorkomende type beregening maar ook het meest inefficiënt.
We leggen het u uit
Allereerst kost het u veel tijd en energie. Alleen in die zin is oppervlakte-beregening al overdadig. Daarnaast is het gewoon niet eenvoudig om elke dag handmatig de hele tuin water te geven. De tijd die u daaraan kwijt bent, zou u ook aan andere dingen kunnen spenderen zoals een dagje naar het strand.
Ten tweede wilt u dat uw planten lange wortels krijgen. Daarvoor moet het water in de grond trekken. Met oppervlakte-beregening gebeurt dit niet zo optimaal. De planten zijn dus minder goed bestand tegen droogte en zijn sterk afhankelijk van bewatering.
En tenslotte. Oppervlakte-beregening is niet erg goed in gelijkmatig verdelen van het water. Planten kunnen te veel water ontvangen of komen zelfs onder water te staan. Sommige andere gebieden krijgen misschien niet eens water. Om uw planten te laten gedijen, is het essentieel dat ze de juiste hoeveelheid water krijgen.
Beregening met behulp van sproeiers
Een beregeningssysteem met sproeiers is geweldig om veel tijd en geld te besparen. U kunt het volledig automatisch laten werken met een timer en het systeem start elke dag precies op tijd om uw tuin te besproeien. U kunt zelfs regen- en vochtsensoren toevoegen, zodat u niet onnodig water geeft.
In principe wordt de tuin in verschillende gebieden opgedeeld op basis van de besproeiingsvereisten en wordt voor elke gebied het juiste type sproeier ingesteld. Wanneer de controller is ingesteld en gekalibreerd, hoeft u zich geen zorgen meer te maken over het besproeien van uw tuin.
Er zijn sproeikoppen (pop-up sproeiers) die ondergronds verborgen zijn en alleen verschijnen op het moment van water geven. Deze systemen voorkomen struikelen over de sproeiers in uw tuin. (pop-up)Sproeiers zijn ideaal voor gebieden zoals gazons, waar grote gebieden een uniforme waterverdeling nodig hebben.
Maar deze systemen hebben ook enkele nadelen. Ze verspillen wat water, vooral in sterk zonlicht of hoge temperaturen waar het water kan verdampen voordat het zelfs de grond aanraakt, en in winderige omstandigheden zal het waterpatroon worden beïnvloed. Bij hellende gebieden is de bewatering mogelijk niet overal uniform. Tevens zijn ze niet geschikt voor zand- of kleigronden. Maar ze zijn absoluut een aanzienlijke verbetering ten opzichte van oppervlakte-beregening.
Druppelirrigatie
Druppelirrigatie is verbazingwekkend goed in waterbesparing. Veel onderzoeken hebben de rol in duurzame landbouw bewezen. Als uw tuin verschillende soorten planten heeft die verschillende hoeveelheden water nodig hebben, is dit misschien een heel goede optie voor u.
Met druppelirrigatie kunt u de exacte hoeveelheid water die naar elke plant gaat aanpassen. Dus of u nu struiken, bomen, bloemen en/of gras heeft, met druppelirrigatie kunnen ze allemaal precies de juiste hoeveelheid water krijgen die ze nodig hebben.
Net als alle andere systemen hebben druppelirrigatiesystemen ook hun nadelen. Ze moeten regelmatig worden doorgespoeld om blokkades te voorkomen en als het niet goed is geïnstalleerd, kan dit de wortelontwikkeling beïnvloeden. Het geheel is ook gevoelig voor beschadiging. Als u niet oppast, kunnen tuingereedschap of loslopende dieren het systeem beschadigen.
Gemengde beregening
Zoals al eerder gezegd, zijn de tuinberegeningssystemen niet voor iedereen geschikt. Tegenwoordig kunt u meerdere tuinberegeningssystemen combineren om maatwerk voor uw tuin te krijgen. Zo profiteert u van alle voordelen van de verschillende beregeningssystemen. Kortom, het beste van alle werelden.
U heeft bijvoorbeeld een uitgestrekte vlakke ruimte en een plantenbak vol met verschillende planten en bomen. Een sproeisysteem met rotoren zou efficiënt water over het grote gebied kunnen afgeven, terwijl druppelirrigatie bij laag debiet de gemeten hoeveelheden water die elke plant en boom nodig heeft, kan afgeven.
De systemen van vandaag bevatten ook geavanceerde, programmeerbare controllers om meerdere gebieden en starttijden te beheren, EN ze houden het weer in de gaten. Regelaars en kleppen regelen de waterdruk om een gelijkmatige stroom te leveren, ondanks de schommelingen op uw terrein. Een enkele controller kan het besproeien regelen via sproeiers of druppelirrigatiesystemen. Slimme beregeningssystemen kunnen de besproeiingsschema’s aanpassen met behulp van regen, vochtsensoren en weersvoorspellingsgegevens voor de dag.